Introduction to Value-Relevant and Normative Tradition in Philosophy of the Social Sciences

Author :  

Year-Number: 2014-4:2
Language : null
Konu : Epistemoloji
Number of pages: 15-27
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Methodology, which is one of the most important areas subjected by philosophy of the social sciences, determines the epistemological and ontological position of scientific practice. From this point of, it could be said that positivist and interpretivist methodology have an important role on the studies regarding philosophy of the social sciences. At this point, the current study proposes to critically analyze positivist epistemology in the social scientific practice while shedding light on the inevitable character of interpretivist methodology for this area. More specifically, study will illustrate the values and normative tradition in specific to research subjects and actors of social sciences. In doing so, study will assert that naturalistic approach, which focuses on cause and effect relations when examining social phenomena, will be shown as an inappropriate tradition in the social sciences in comparison to interpretivist methodology. On the other hand, understanding of “social science for the sake of society” instead of the idea of “social science for the sake of social science” will be examined. In relation to this understanding, possibility and necessity of ontological ties among the social sciences and politics will be questioned at the end of the study by considering the concept of ethics.<

Keywords

Abstract

Sosyal bilimler felsefesinin yoğunlukla üzerinde durduğu alanlardan birisi olan metodoloji, bilimsel pratiğin ontolojik ve epistemolojik pozisyonunu ortaya koyar. Bu açıdan, positivist ve yorumcu metodolojinin sosyal bilimler felsefesine dair çalışmalarda anahtar rolü oynadığı söylenebilir. Bu çalışma, sosyal bilimsel pratikteki positivist epistemoloji ve metodolojiyi eleştirel olarak analiz etme ve yorumcu geleneğin sosyal bilimler için kaçınılmaz olduğunu gösterme çabasındadır. Diğer bir ifade ile çalışma, bilimde değer yargılarını ve normatif geleneği sosyal bilimci ve onun araştırma konusu olan toplum/birey özelinde gündeme getirecektir. Böylelikle, toplumsalın incelenmesinde salt fenomenler arası neden-sonuç ilişkisine odaklanan naturalist yaklaşımın sosyal bilim algısına ters düştüğü de çalışmanın iddialarından birisi olacaktır. Bu noktada, “sosyal bilim için sosyal bilim” gibi bir anlayıştan ziyade “toplum için sosyal bilim” gibi bir anlayış da gündeme gelecektir. Bu anlayışla bağlaantılı olarak, sosyal bilimin politika ile kuracağı temasın ontolojik olarak mümkün ve gerekli olduğuna dair tartışma da -etik olgusu göz önünde bulundurularak- çalışmanın sonuç bölümünde irdelenecektir.<

Keywords


  • Bauböck, R. (2008). Normative Political Theory and Empirical Research. Ap- proaches and Methodologies in the Social Sciences: A Pluralist Perspective (eds. D. D. Porta &, M. Keating). Cambridge: Cambridge University Press, 40-60.

  • Cohen, G. A. (2003). Facts and Principles. Philosophy & Public Affairs, 31 (3), 211- 245.

  • George, A. L. & Bennet, A. (2005). Case Studies and Theory Development in the Social Sciences. Cambridge: MIT Press.

  • Gerring, J. & Yesnowitz, J. (2006). A Normative Turn in Political Science. Polity, 38 (1), 101-133.

  • Goodfrey-Smith, P. (2003). Theory and Reality: An Introduction to the Philosophy of Science, Chicago: The University of Chicago Press.

  • Gillies, D. (1993). Philosophy of Science in the Twentieth Century: Four Central Themes. Oxford: Blackwell Publishers.

  • Hesse, M. (1978). Theory and Value in the Social Sciences. Action and Interpreta- tion: Studies in the Philosophy of the Social Sciences (eds. C. Hoowkway & P. Pettit). Cambridge: Cambridge University Press, 1-16.

  • Homans, G. (1978). What Kind of a Myth is the Myth of a Value-Free Social Science. Social Science Quarterly, 58, 530-541.

  • Kratochwil, F. (2008). Constructivism: What It is (Not) and How It Matters. Approaches and Methodologies in the Social Sciences: A Pluralist Perspective (eds. D. D. Porta &, M. Keating). Cambridge: Cambridge University Press, 80-98.

  • Meehan, E. J. (1969). Value Judgment and Social Science, Homewood: The Dorsey Press.

  • Moses, J. W. & Knutsen, T. (2012). Ways of Knowing: Competing Methodologies in Social and Political Research. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

  • Porta, D. D. & Keating, M. (2008). How Many Approaches in the Social Scienc- es? An Epistemological Introduction. Approaches and Methodologies in the Social Sciences: A Pluralist Perspective (eds. D. D. Porta &, M. Keating). Cambridge: Cambridge University Press, 19-39.

  • Rabinow, P. & Suvillan, M. (1979). The Interpretive Turn: Emergence of an Ap- proach. Interpretive Social Science (eds. P. Rabinow, & M. Suvillan. Berkeley & Los Angeles: University of California Press, 1-21.

  • Shapiro, I. (2002). Problems, Methods, and Other Theories in the Study of Poli- tics, or What’s Wrong With Political Science and What to Do About It. Political Theory, 30 (4), 596-619.

  • Venesson, P. (2008). Case Studies and Process Tracing: Theories and Practices. Approaches and Methodologies in the Social Sciences: A Pluralist Perspective (eds. D. D. Porta &, M. Keating). Cambridge: Cambridge University Press, 223-239.

  • Winthrop, H. (1971). Some Relations between a Value-Free Sociology and Value- Oriented Sociologists. The American Sociologist, 6 (3), 261-262. Öz: Sosyal bilimler felsefesinin yoğunlukla üzerinde durduğu alanlardan birisi olan metodoloji, bilimsel pratiğin ontolojik ve epistemolojik pozisyonunu ortaya koyar. Bu çalışma, sosyal bilimsel pratikteki pozitivist epistemoloji ve metodolojiyi eleştirel olarak analiz etme ve yorumcu geleneğin sosyal bilimler için kaçınılmaz olduğunu gösterme çabasındadır. Diğer bir ifade ile çalışma, bilimde değer yargılarını ve normatif geleneği sosyal bilimci ve onun araştırma konusu olan toplum/birey özelinde gündeme getirecektir. Böylelikle, toplumsalın incelenmesinde salt fenomenler arası neden-sonuç ilişkisine odaklanan natüralist yaklaşımın sosyal bilim algısına ters düştüğü de çalışmanın iddialarından birisi olacaktır. Bu noktada, “sosyal bilim için sosyal bilim” gibi bir anlayıştan ziyade “toplum için sosyal bilim” gibi bir anlayış da gündeme gelecektir. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilimler felsefesi, ontoloji, epistemoloji, pozitivizm, yorumculuk.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics